جعفر قنادباشی کارشناس سیاسی آفریقا در گفتگو با مهر و با اشاره به برنامهریزی برای سفر رئیس جمهوری به چند کشور آفریقایی در آینده، گفت: قاره آفریقا از ۵۴ کشور تشکیل شده که بسیاری از آنها قابلیتهای بسیار خوبی برای همکاریهای اقتصادی و تجاری با ایران دارند.
وی افزود: بسیاری از آنها میتوانند برآورده کننده نیازهای کشورمان در عرصه اقتصادی، تجاری و حتی سیاسی و فرهنگی باشند.
قنادباشی تصریح کرد: متأسفانه تصوری که از آفریقا در کشورمان وجود دارد، همچنان به عنوان منطقهای خشک و بیابانی است که مردم فقیری دارد است؛ در حالیکه آفریقا آنقدر ظرفیت دارد که همه قدرتها بزرگ و صنعتی و حتی نیمه صنعتی بر سر آن وارد یک رقابت فشرده شدهاند.
وی ادامه داد: در حال حاضر آفریقا مهمترین منطقه در حال رقابت میان چین و آمریکا و نیز روسیه و آمریکا با یکدیگر است. حتی کشورهای اروپایی بر سر آن با یکدیگر رقابتهای فشردهای دارد.
این کارشناس آفریقا اظهار داشت: آنان از نظر فرهنگی هم سنخیت خوبی با ما دارند. نیمی از کشورهای آفریقایی عضو سازمان همکاریهای اسلامی هستند.
سرمایه خوب معنوی ایران در میان آفریقاییها
جعفر قنادباشی تأکید کرد: کشورهای آفریقایی حتی کشورهای غیر مسلمان آنها، به دلیل مبارزههایشان با استعمار و نیز مبارزات جمهوریاسلامی با استعمار و همکاریهایمان با نهضتهای ضد استعماری سیاه پوستان، از جمله در آفریقایی جنوبی و نامیبیا و … خوشبینی خوبی نسبت به ما دارند که میتواند سرمایه خوبی برای ایران باشد.
وی با اشاره به نگاه راهبردی کشورهای آفریقایی به ایران بیان داشت: حتی چند سال پیش کشورمان به عنوان شریک راهبردی و تجاری در اتحادیه کشورهای آفریقایی شناخته شد.
ظرفیت بالای آفریقا برای پذیرش کالاهای ایرانی
این کارشناس سیاسی آفریقا اذعان کرد: ظرفیتهای آفریقا برای پذیرش صادرات ما بسیار زیاد است. در حال حاضر برای ادامه حیات برخی کالاها نیاز به صادرات داریم و کشورهای این قاره نشان دادند ضمن پذیرش کالاهای ایرانی، میتوانند نیازمندیهای اقتصادی ما را خیلی خوب تأمین کنند.
قنادباشی با بیان برخی ظرفیتهای اقتصادی میان ایران و آفریقا تشریح کرد: در سرمایهگذاریهای مشترک از جمله در بخش کشاورزی و کشت فرا مرزی، صنایع معدنی، جنگلی و درختان و نیز صنعت شیلات فرصتهای زیادی برای همکاری و بهرهبرداری و سود دو طرف وجود دارد. در بخش صدور خدمات فنی و مهندسی و نیز حضور شرکتهای ایرانی برای اجرای پروژههای عمرانی شرایط بسیار خوبی فراهم است. همچنین ساخت انواع راه، پالایشگاه، سد، نیروگاه برق و همکاریهای پزشکی از جمله زمینههای بسیار مناسب و بیشمار برای حضور شرکتهای ایرانی در این قاره است. از طرفی آنها مشتری محصولات پتروشیمی ما هستند. علاوه بر آنکه برای همکاری با کشورهای آسیای میانه علاقمندند از کریدورها و امکانات ترانزیتی کشورمان بهره ببرند.
ضرورت داشتن راهبرد مناسب در روابط با آفریقاییها
وی با انتقاد از بیبرنامهگی کشورمان در توسعه با کشورهای آفریقایی اظهار داشت: متأسفانه برای همکاری با کشورهای آفریقایی دارای راهبرد مناسبی نیستیم. راهبرد ما عموماً فرهنگی و سیاسی بوده است، در حالیکه توسعه روابط باید با محوریت اقتصاد باشد.
قنادباشی ادامه داد: لازم است کشورهای آفریقایی را دستهبندی کرده و آنگاه با آنها بر آن اساس کار کنیم زیرا همکاری با برخی از این کشورها اقتصادی نیست و هزینهبر است. باید توجه داشت کار کردن با همه کشورها نادرست است.
بخش خصوصی در اولویت توسعه روابط باشد
وی بیان کرد: موضوع دیگر اولویت دادن به اقتصاد با محوریت حضور بخش خصوصی است. کشورهایی مانند ترکیه که در آفریقا فعال هستند در واقع بخش خصوصی آنها فعال است و دولت بر آنها نظارت میکند. از طرفی توسعه و همکاری با کشورهای آفریقایی باید مداوم باشد و با تغییر دولتها در کشورمان کم رنگ و پر رنگ نشود.
سیاست و فرهنگ با اقتصاد ادغام نشود
این کارشناس سیاسی آفریقا با بیان لزوم داشتن ثبات در روابط، تأکید کرد: باید راهبرد توسعه روابط تدوین شود، سیاست خارجی ما با اولویت اقتصادی باشد و با تغییر دولتها دارای منحنی سینوسی نشود، بلکه با ثبات به پیش برود. کارهای فرهنگی و سیاسی ما هم باید متناسب با کارهای اقتصادی باشد زیرا گاهی کارهای فرهنگی و سیاسیمان برای برنامههای اقتصادی ما میتواند زیانبخش باشد. چینیها الگوی مناسبی هستند. آنها در راهبردشان برای کار اقتصادی هیچگاه سیاست و فرهنگ را با آن ادغام نکردند.
آفریقا ظرفیتهای بینظیری دارد
وی تصریح کرد: آفریقا ظرفیتهای بینظیری دارد. به عنوان مثال در آنجا لوازم منزل بخصوص پنکه و نیز موتورهای آب، انواع ماشینهای کشاورزی و منسوجات پوشاک، فرش، انواع ملامین، کاشی و سرامیک ایران خیلی طرفدار دارد و ما میتوانیم با قیمت مناسب آنها را تولید و صادر کرده و نیازهای آنها را تأمین کنیم.
این کارشناس سیاسی ادامه داد: در حال حاضر میزان تجارت ما با کشورهای آفریقایی حدود یک میلیارد دلار است، حالا اگر با سفر رئیس جمهور که قرار است در نیمه اول سال جاری اتفاق بیفتد احتمالاً دو برابر میشود. در حالیکه باز این رشد فرضی هیچ است. پولدارهای بزرگی در آفریقا است و با برگزاری چند نمایشگاه میتوانیم به رشد خوبی در تجارت برسیم.
نظر شما